Saturday, May 19, 2007

ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η νέα σέξιον του μπλογκ μας με τίτλο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ξεκινά να «παίζει» από σήμερα.

Στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ λοιπόν, ο μπλογκομάγειρος θα μοιράζεται με τους επισκέπτες του πραγματικά περιστατικά από το προσωπικό του ημερολόγιο, με την προϋπόθεση να περιέχουν οποιοδήποτε μαγειρικό στοιχείο, όπως: Γεύσεις, μνήμες, συναντήσεις, επισκέψεις, συνταγές, ανέκδοτα, αστεία, ταξίδια, και πάει λέγοντας.

Να θυμάστε: Ελάχιστα «ψέματα», κατά συνθήκη ή χάριν αστειότητας,  μπορεί να λέει ο μπλογκομάγειρος αλλά δεν γράφει ούτε ένα, έστω και κατά συνθήκη ή για αστείο.

Άλλο η γλώσσα και άλλο το χέρι.

Η αρχική σκέψη  ήταν η εξής: «η πολλή «διορθωμή» σας κάνει «νεύριασμα» και τώρα είναι άνοιξη».

Αυτό μας το είπε ο βοηθός μας, προερχόμενος εξ ανατολικής χώρας, εννοώντας διόρθωση και νευρίασμα.

Και δεν είχε άδικο. Μια ο  καιρός που σήμερα είναι καλοκαιρινός και αύριο φθινοπωρινός και μεθαύριο χειμωνιάτικος, μια τα λάθη που διαβάζουμε, (και διαβάζουμε και πολύ ανάθεμα μας), μια το άθλιο πρόγραμμα της τηλοψίας, μια η αγωνία αν τα λεφτουδάκια που ακουμπάμε στα ταμεία θα αξιωθούμε ποτέ να τα πάρουμε πίσω, μια το………….τελικά:

Είπαμε: δεν πάμε να ξεφυλλίσουμε κανένα βιβλίο στην Έκθεση της Αρεοπαγίτου?

Και εκεί έγινε η συνάντηση: με πρώην συμμαθητή και τωρινό μεγαλοστέλεχος.

Η συζήτηση ξεκίνησε με μουσική και χορό: Από την τελευταία φορά που είχαμε συναντηθεί στο Ηρώδειο, στην Νταϊάνα Ρός, μέχρι και παλιότερα: τα μπαλέτα της Πίνα Μπάους  στην καλυμμένη με άμμο σκηνή του Ηρωδείου, το βιολί του Γκραπελί στο Λυκαβηττό,  το ροκ φέστιβαλ, με τους Ντιπές Μοντ, τους Κιούρ και τον Μπόυ Τζώρτζ, αλλά και την Απανεμιά, στην Πλάκα.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τι άλλο παρά με φαγητό και καφέ: Το μοναδικό βοδινό Μπουργκινιόν στο Τζι Μπι Κόρνερ (το 1/6 του βασικού μισθού, τότε), αφού πρώτα απολαμβάναμε την κρεμμυδόσουπα σε πήλινο, με το λειωμένο τυράκι από πάνω και τα κρουτονάκια μέσα της. Το Φιλομάντη, τα Παπάκια, την Πέργκολα, το Κόνα Κάι, τη Ράτκα, το Στέιτζ Κόουτς, αλλά και το Βυζαντινό, τον Παπασπύρου, το Ελληνικόν, τη Λυκόβρυση, το Βαλταδώρο, το Πίκολο,….., …., ονόματα που δεν ακούγονται πλέον αλλά σε ανατριχιάζουν όταν τα λες.

Η συζήτηση κατέληξε που αλλού: Στο κατ’ εξοχήν κόμπλεξ (σύμπλεγμα) και μοναδικό άλλοθι (ύπαρξης) του Έλληνα: το γάμο.

Και καλά την έχεις αστεφάνωτη, πότε περιμένεις????

ΜΠΛΓΚΜΓΡΣ: Όταν βρω καμήλα.!!!!

Δηλαδή???

ΜΠΛΓΚΜΓΡΣ: Πως θα φτιάξω γαμοπίλαφο ρε συ, χωρίς καμήλα?? Να και η συνταγή:

ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ

ΥΛΙΚΑ (για 100 άτομα)

1 μεσαίου μεγέθους καμήλα (ολόκληρη)

1 μεγάλου μεγέθους αρνί (ολόκληρο)

20 μικρά κοτόπουλα (ολόκληρα)

60 αυγά

12 κιλά ρύζι

2 κιλά κουκουνάρια

2 κιλά αμύγδαλα

1 κιλό φιστίκια Αιγίνης

2,5 κιλά μαύρο πιπέρι

αλάτι

415 λίτρα νερό

Ετοιμάζετε τα ζώα ως εξής: Γδέρνετε την καμήλα, την καθαρίζετε και την πλένετε. Το ίδιο κάνετε και στο αρνί. Τα κοτόπουλα τα ξεπουπουλιάζετε, αν δεν είναι έτοιμα, και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν.

Βράζετε το ρύζι και τα αυγά. Τηγανίζετε κουκουνάρια, αμύγδαλα και φιστίκια. Ανακατεύετε ρύζι και ξηρούς καρπούς. Αλατοπιπερώνετε τα υλικά σας.

Γεμίζετε τα κοτόπουλα με αυγά, αφού τα καθαρίσετε, μαζί και ρύζι. Γεμίζετε το αρνί με τα κοτόπουλα, μαζί και ρύζι. Γεμίζετε την καμήλα με το αρνί και το υπόλοιπο ρύζι.

Ψήνετε στο φούρνο της γειτονιάς, σε τεράστια λαμαρίνα, για 10 ώρες σε μέτριο φούρνο.

Σερβίρετε σε τεράστιο δίσκο που έχετε στολίσει με ρύζι, αυγά και ξηρούς καρπούς, αν σας έμειναν.

Συνοδεύεται με γαμοτράγουδα, όπως αυτά της Αγιάνας.

Καλή σας όρεξη.

(Στη φωτό: Καμήλα αντιστέκεται σε μέλλουσα νύφη που τη θέλει για γαμοπίλαφο)

Καλή εβδομάδα, καθώς και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους εορταζόμενους: Τους νυν, τους τέως και γενικά σε όλους τους φέροντες το εθνικό όνομα.

Posted by blogomagiros in 21:46:51
Comments

Comments are closed.